Af en toe krijg ik berichten die me aan het denken zetten.
Zoals dit compliment:
“Je bent een mens van weinig woorden. De woorden die je via Twitter deelt krijgen net daardoor nog meer waarde. Nauwelijks iemand die het kan. Maar het maakt wonderen mogelijk.”
Ik dacht er even over na. En zeker ook omdat Patrick Mundus niet de eerste is die het me zegt. Hij brengt een gedachte bij me op gang:
“Best vreemd dat bij contentmarketing de focus ligt op langere (ontvangergerichte) teksten terwijl de activerende berichten waar de markt behoefte aan heeft steeds korter worden.”
En ja, fijn dat ik daar blijkbaar mensen mee inspireer.
Een mens van weinig woorden, daar klopt in het tastbare leven niets van. Maar op social media heb je weinig keus. Om to-the-point te komen cureer ik in deze blog content (je bent contentmarketeer of je bent het niet) en probeer ik een lans te breken voor goed geschreven korte, puntige, prikkelende tekst ten behoeve van inspiratie en conversie naar Long Reads. Waarom? Omdat ik hou van lange teksten die echt ergens over gaan en, om het in goed Nederlands te zeggen, omdat ik geloof dat ‘reading improves your life’.
Laat je niet afleiden door de zijsprongen en ‘meandertjes’ die zoals zo vaak kenmerkend voor mijn verhalen zijn. Opletten geblazen.
Social media neemt een vlucht
Hoe kom je aan geweldig leesvoer? Ik moest er vroeger voor naar de bibliotheek maar anno nu zoek je wat je wilt lezen of het wordt je aangereikt via een bericht in je mailbox of via een social mediakanaal. Kort gezegd: we zoeken niet meer.
Schreef de (vak)media in 2014 en 2015 nog regelmatig ‘Facebook is dood’ en ‘Twitter steeds minder polulair onder jongeren’ het tegendeel wordt dagelijks bewezen. Tenminste, dat is wat ik ervan merk. De gepubliceerde onderzoeken mogen best andere resultaten laten zien. Ik schrijf blogs om mijn inzichten te delen en niet om onderzoeksresultaten die vaak over massa en grote getallen gaan te ondersteunen.
Bovendien gaan de meeste onderzoeken nog steeds over B2C en niet over B2B en non-profit (mijn terrein) en hebben ze vaak een Amerikaanse oorsprong. Met alle gevolgen voor relevantie van dien. Laten we het over H2H hebben: mensen die schrijven voor mensen.
Het is al een tijd mijn stelling dat in de nabije toekomst social media een belangrijkere plaats in de merkbeleving en communicatie met de markt gaat innemen dan websites (of landingspagina’s) nu doen.
In de zomer van 2015 schreef ik: “Google (zoek) op een persoonsnaam en de kans is groot dat je op je eerste resultaatpagina het Twitter-, Facebook- en LinkedIn-kanaal van de desbetreffende persoon ziet. Naar mijn mening is het een blijvende trend: zoeken op persoons-, product- en merknamen.”
– Lees het artikel ‘Social media als onderdeel van contentmarketing’ voor meer kader. –
Google heeft een probleem
Om even in te zoomen op ‘Google’s growing problem’:
– 50% of people do zero searches per day on mobile.
– Lots of people don’t do many searches, but huge numbers of people – do some searching.
– The most common Google query is “Facebook”.
Dat is op z’n zachtst gezegd best apart. Maar tegelijkertijd begrijpelijk. Wie niet met Google op de startpagina zijn of haar browser opstart mag het zeggen. In de meest gebruikte handleidingen wordt Google zelfs als ‘meest gebruikte zoekmachine’ aangeraden!
Peer-to-peer-communicatie
Terug naar social media, een veelgebruikte zoekterm dus. Steeds meer consumenten en smartphone gebruikers lijken geen boodschap te hebben aan (informatie op) bedrijfswebsites en vertrouwen in de hun via social media aangereikte berichtgeving. Dat is makkelijker en blijkbaar ook meer vertrouwd. De boodschappen (prikkels, signalen) komen immers via hun netwerk en contacten (vrienden) binnen. Vertrouwd.
– In dit artikel lees je er meer over. ‘Peer-to-peer-communicatie meer vertrouwd dan traditionele media’: ‘Peer-influenced’ media, zoals zoekmachines en sociale media, staan nu in de top-3 van meest gebruikte bronnen voor nieuws en informatie. Dat blijkt uit de Edelman Trust Barometer. Een Amerikaans onderzoek overigens… –
Met ander woorden: Mensen zoeken niet langer zelf, maar vinden ‘objet trouves’ op hun tijdlijnen. Geplaatst door mensen die ze vertrouwen. Iets anders kan ik er niet van maken. Ik laat het begrip ‘serendipiteit’ even buiten beschouwing, maar het is in dit kader wel een fijn begrip om even in te duiken.
In social media we trust
De dagelijkse routine om (op ieder moment van ‘even niets doen’) Facebook en Twitter te checken en 24/7 online – en dus beschikbaar en aanspreekbaar – te zijn leek enkele jaren geleden nog voorbestemd aan jongeren, early adopters en internet geeks. Zie onderstaande Bell-curve (of Gauss kromme, lees er hier meer over).
Cartoonist Tom Fishburne gaf zijn eigen draai aan de ‘New Product Adoption’, zoals je social media toch wel kunt noemen:
Nationale Social Media Onderzoek 2016
Ik denk dat je rustig kunt stellen dat social media ‘here to stay is’ en dat iedereen die het gebruikt het ook vaak gebruikt. Oh wacht, het is ook zo. Het Nationale Social Media Onderzoek 2016 onder 10.484 respondenten geeft aan dat 9 op de 10 Nederlanders actief zijn op Social Media. De grootste platforms zijn Whatsapp (9.8 miljoen gebruikers), Facebook (9.6 miljoen gebruikers) en Youtube (7.2 miljoen gebruikers).
– Wil je meer over dit onderzoek lezen? Dan kun je het rapport aanvragen op deze link http://www.newcom.nl/socialmedia2016 –
Mijn punt
Korte prikkelende berichten die aansporen tot actie zorgen dat je een keuze maakt om wel of niet een artikel te lezen of een clip of foto te bekijken. En of je het nu wel doet of niet: de intensiteit en de impact van social media kan alleen nog maar toenemen. Kijk hoe de jeugd het ons voordoet: korte berichtjes hebben de toekomst. Pardon, zijn het heden van de communicatie.
De Generatie X (mensen die zijn geboren tussen 1961 en 1980, ik ben van 1967) kon nog net wennen aan de snelheid van de huidige Digital Transition (DX). De aankomende generatie zal door effectiever gebruik van de technologie de communicatie in een hogere versnelling zetten. Ik kan niet wachten want ik ondervind de weerstand van mijn inzichten op de situatie van vandaag. Ach, zonder wrijving geen glans.
Ondertussen op social media
Mensen (bij bedrijven) die nog geen social media gebruiken missen niets. Ze leven wel in een andere wereld. Over een jaar of tien zal aansluiting met de Millennials en post-Millennials (of Generation Z of iGen – de Digital Natives) lastig worden. Het vervelende voor mij is dat ik niet als zodanig herkent wordt omdat mijn baard grijs aan het worden is. Toch blijf ik met korte tekstjes publiek naar mooie en relevante Long Reads lokken.
Benieuwd? Volg me op Twitter: @AlbertMensinga . Misschien niet iedere dag maar toch zeker wel tientallen keren per week verleid ik je naar (lange) artikelen van influencials, journalisten, politici en mensen die er toe doen.
Succes en plezier met ondernemen, Albert Mensinga
Afbeeldingen: