Duurzame relaties met je medewerkers

Intrinsieke motivatie door geloofwaardige interne communicatie

Flexibilisering van de arbeidsmarkt: zó hip onder werkgevers dat er in veel organisaties nauwelijks meer iemand werkt die er zich thuisvoelt. Dat gaat niet alleen ten koste van de motivatie van je medewerkers. Ze weten vooral niet meer waarom ze het doen, waarvoor je organisatie eigenlijk staat en wat je wilt bereiken. Het is onvermijdelijk dat klanten dat zullen merken, met het navenante effect op je klanttevredenheid.

Niet dat iedereen weer meteen een vast arbeidscontract moet worden geboden, maar met heldere, eerlijke en geloofwaardige interne communicatie kan elke organisatie veel meer een thuisgevoel creëren. Niet langer iets communiceren náár medewerkers, maar communiceren mét medewerkers. Geen intranet en personeelsmagazine als spreekbuis van de directie, maar interne media die het kwartiertje bij de koffieautomaat overbodig maken.

Wie zich gehoord en gewaardeerd voelt, zet vanzelf een stapje extra. Een blijvend stapje extra, omdat medewerkers geloven in een koers die ze zelf hebben helpen uitzetten. Geen bonusprogramma kan daar tegenop – dat prikkelt immers alleen de oppervlakkige behoefte en heeft niets te maken met de identiteit van jouw organisatie. Iedereen kan bonussen geven, maar niemand kan de identiteit van jouw organisatie stelen. Zeker niet als je echt bent en de rest nep.

© Duurzaam Communiceren 2020.
Back to top