Geen groene, maar écht duurzame communicatie

Niet alleen milieu- en mensvriendelijk, maar ook winstgevend

Er bestaan al bureaus en zzp’ers die aan ‘duurzame communicatie’ doen, maar die communicatie blijkt in de praktijk neer te komen op ‘groene communicatie’ of ‘eerlijke communicatie’, gericht op één of hooguit twee van de drie M’s die duurzaam ondernemen behelzen: mens, milieu en maatschappij. Die bureaus en zzp’ers zitten daarom vooral in de eco- en bio-niche van milieuvriendelijke producten en mensvriendelijke productie.

Bij echt duurzaam communiceren zijn een beter milieu en betere arbeidsomstandigheden een prettig neveneffect van de aandacht voor mens en maatschappij, in de vorm van duurzame relaties met klanten en medewerkers en een duurzame plaats van de organisatie in de samenleving. Echte duurzame communicatie leidt bovendien tot duurzame winstgevendheid, want alleen dan is een betere toekomst ook een haalbare toekomst.

3d pie and progressbar chart
Eerlijk en geloofwaardig

Bij echte duurzame communicatie staat eerlijk dan ook niet alleen voor een eerlijke prijs voor de producten van leveranciers of eerlijke arbeidsomstandigheden voor arbeiders in verre landen. Als wij ‘eerlijk’ en ‘geloofwaardig’ zeggen, doelen we in eerste instantie op de communicatie en handelwijze van een organisatie ten aanzien van zijn eigen klanten en medewerkers. Ook dat is heel MVO.

© Duurzaam Communiceren 2020.
Back to top