De voordelen van duurzame communicatie

Goed doen en beter worden

Organisaties die duurzaam communiceren, doen hun werk in één keer goed. Dat komt doordat ze de communicatiecyclus als één geheel bekijken, van marketing tot service. Afdelingen stijgen boven hun hokjes uit en werken niet meer langs elkaar heen. Daardoor doet de marketingafdeling geen valse beloften, vertelt de communicatieafdeling een geloofwaardig verhaal en kan de klantenservice zich meer richten op advies en cross- en upselling.

Wie een huis bouwt, weet het: herstelwerk kost meer. Hoeveel werk is jouw klantenservice nu kwijt aan het beantwoorden van vragen en klachten die zijn ontstaan door onduidelijke communicatie of oneerlijke marketing? Wie stelselmatig zijn klanten op die manier als proefkonijn gebruikt, krijgt vroeg of laat de kous op de kop. Leugentjes om bestwil houd je in deze tijd niet meer onder de pet. Klanten, actiegroepen en belangengroeperingen kunnen op internet zelf op onderzoek uit en hun bevindingen luidkeels via de traditionele media én de social media bekendmaken. Schadevergoedingen, recalls, rechtszaken, excuuscampagnes, al dan niet tijdelijke omzetdalingen – reputatieschade is échte schade en meer dan ‘even’ een slechte naam.

Een kwestie van gezond verstand

Een duurzame communicatiecyclus is bovendien geen cyclus als je niet gebruikmaakt van feedback. Klanten kunnen je precies vertellen hoe je organisatie ervoor staat. Een duurzaam communicerende organisatie staat daar open voor en profiteert volop van die kennis. Niet alleen worden je producten en dienstverlening er beter van, klanten zien dat je naar hen luistert.

Duurzaam communiceren is kortom een kwestie van gezond verstand. Van vertrouwen schenken – aan klanten en medewerkers – en daarvoor worden terugbetaald. Echt voordeliger dus.

DC.org?

Duurzaam Communiceren is geen bedrijf, maar een inspiratiebron. Hier ontdek je hoe je communicatiesucces op de lange termijn kunt boeken. Door ook aandacht te besteden aan vergeten klantmomenten en te leren van klantfeedback. En door in je communicatie open, eerlijk en menselijk te zijn, met duurzaam winstgevende klantrelaties tot gevolg.

Je kunt hier ook aan de slag gaan. Want Duurzaam Communiceren is opgezet door een reeks ervaren communicatiespecialisten. Zij brengen elk voor zichzelf het gedachtegoed in de praktijk, desgevraagd ondersteund door toonaangevende pr-bureaus. Graag gaan ze een duurzame relatie met je aan.

Mattijs Diepraam en Jitse Knoop begonnen in 2014 met Duurzaam Communiceren. Sindsdien hebben ook andere communicatiespecialisten zich achter het manifest geschaard.