Ik ben fan van microblogs, korte inspirerende verhaaltjes die prikkelen en inzichten geven. Voorheen waren forums daar de perfecte (en laagdrempelige) kanalen voor. Deze niche-omgevingen bleken de perfecte plek voor de eerste generatie internetgebruikers om hun kennis en meningen uit te wisselen. Een forumpost was vaak een kort verhaaltje, een ervaring of een vraag. De reacties bieden nog steeds een soort wikipedia van subjectieve kennis. Ik zie deze forumpagina’s als kennisbanken en ik vind ze regelmatig in mijn Googleresultaten terug. Wij (en Google) blijven gek op tekst.

Forums zijn anno nu een beetje verleden tijd.

Social media namen het stokje van de microblogs over. Ook die zul je in je zoekresultaten terugvinden. Google op een persoonsnaam en de kans is groot dat je op je eerste resultaatpagina het Twitter-, Facebook- en LinkedIn-kanaal van de desbetreffende persoon ziet. Naar mijn mening is het een trend aan het worden: zoeken op persoons-, product- en merknamen. Dat is de onderscheiding.

“Social media is prima in te zetten voor de contentmarketing van een bedrijf!”, kreeg ik als antwoord op mijn open vraag met welke reden een bedrijf zich met social media moet bezighouden. Ik leg uit hoe en wat.

Dat inbound marketing ‘the way to go’ is, hebben slimme ondernemers inmiddels ook wel begrepen. Even in het kort: zorg dat je door de klanten van je keuze gevonden wordt. Ik leg inbound marketing in deze blog uit:

http://albertmensingacreative.nl/wat-is-inbound-marketing/

 

Contentmarketing werkt!
Tijdens een netwerkborrel raakte ik in gesprek met een jonge ondernemer die als een raket groeit in de gebruikte autobranche. Hij vroeg me naar mijn business en er was direct een klik: “Contentmarketing en social media zorgen ervoor dat mijn publiek bij mij terechtkomt”, vertelde hij me enthousiast. Kijk, daar word ik blij van.

Hij kende zijn publiek: “Aspirantkopers die op zoek gaan naar een gebruikte Audi A8, Mercedes S of BMW 7, kijken echt niet alleen op Marktplaats en Gaspedaal. De keuze is zo ongelooflijk dat zelfs de doorgewinterde ‘ik weet wat ik wil’-zoeker door de bomen het bos niet meer ziet.”

Binnenkort ga ik bij hem op bezoek om een kijkje te nemen aan het eind van de kopersreis en het begin van de klantreis. De showroom lonkt. Als autoliefhebber gaat er niets boven ‘the real thing’ en dat, zo beloofde deze enthousiaste ondernemer, heeft hij goed voor elkaar: “Na de online-reis vind ik het belangrijk dat de inmiddels warmgemaakte aspirantkoper in een warm bedje terechtkomt. Dat betekent: een perfecte cappuccino in een geweldige ambiance en geen automatenbakkie in een naar olie ruikende werkplaats.” Ik ben benieuwd.

Beleving en ervaring zijn factoren die in de autobranche een belangrijke rol spelen. Magazines en tv-programma’s zoals Top Gear maken daar handig gebruik van. Het is voor eenvoudige zielen (zoals bijna iedereen) een droom om de Route Napoleon of het circuit van Spa-Francorchamps te rijden in een Jaguar F-type of een Lamborghini Huracan. ‘The next best thing’ is om deze ervaring zo goed mogelijk in woord en beeld te brengen. Op internet doe je dat met een videoverslag, een fotoreportage, een blog of een combinatie van deze drie.

Een website maken en daarop je voorraad auto’s kwakken voldoet niet meer. De reden is eenvoudig: je bent in je niche of markt niet onderscheidend genoeg. Een driekwart-vooraanzichtsfoto met als achtergrond een grijze garagedeur is nu niet bepaald verkoopbevorderend. Sterker nog, een groter contrast met de glimmende reclamefoto is niet denkbaar. Je publiek wil meer. Maar we zijn er nog niet. Onder de foto staat vaak een saai lijstje met technische specificaties zoals gewicht en vermogen. Wat zegt dit nou?

Niets. Denk aan Top Gear of aan de autobladen. Met een verhaal geef je de geïnteresseerde liefhebber een kader en een prikkel om zijn of haar behoefte te voeden. Deze meerwaarde helpt de koper verder met de aankoop. En in een niche ben je al snel onderscheidend. Over quick wins gesproken.

En nu de rol van social media. Als je via Google de auto van je keuze zoekt kom je uit op content die de zoekmachine (eigenlijk: vindmachine) voor je heeft uitgezocht. Ben je een bedrijf dan doe je er goed aan rekening te houden met de behoefte en het zoekgedrag van je publiek. Met goed geïndexeerde landingspagina’s en een slimme inzet van social media kom je dan een heel eind.

Voor enkele bedrijven schrijf ik blogs die in de niches goed gevonden worden. Dit lukt via organisch zoeken. Ik blijf bij de gebruikte autobranche. Typ bijvoorbeeld ‘Buick Roadmaster 1955’ in en Google geeft je de webpagina’s die over dit onderwerp gaan.

Bovengenoemde ondernemer is (nog) geen klant van mij en daarom noem ik hem niet bij naam. Daccars is dit wel. Als je bovengenoemde opdracht in Google uitvoert, zie je dat mijn blog over de Buick netjes op de eerste Google-vindpagina staat. Handig, want de webpagina van Daccars komt zo bij de juiste liefhebbers onder de aandacht. En nu bij jou.

Op de pagina staan Share This-buttons met verwijzingen naar social media. Deze plugin is gratis en past in (of op) iedere website. Je kunt zelf de keuze aangeven via welke social media je wilt laten delen.

In dit geval heeft de Daccars gekozen voor Twitter en Facebook. Een slimme keuze want Google honoreert aanwezigheid op deze social media in de zoekresultaten. Delen is een fluitje van een cent. Een druk op de Share This-button en je deelt de webpagina via je eigen Twitter- of Facebook-netwerk. Als je dit wilt.

Daccars heeft ook een eigen Twitter- en Facebook-kanaal. Via een handige tool als Hootsuite kun je tweets inplannen en bijvoorbeeld ieder uur een tweet versturen. Facebook geeft iets meer speelruimte voor beleving en is prima geschikt om kleine verhaaltjes te vertellen. Daar zijn de microblogs weer. Een like of een follow zorgt ervoor dat het bericht onder de aandacht van het netwerk van de likers en followers komt. Ik zie dit niet als spam maar als gerichte aandacht. Je kiest immers zelf wat je wel en niet wilt volgen. Gebruik dit zenden zoals je publiek het verwacht. Monitoren is belangrijk en slim voor de bijsturing. Bijvoorbeeld van de frequentie.

Je ziet: “Social media is prima in te zetten voor de contentmarketing van je bedrijf!” En het is een kleine moeite. De digitale infrastructuur is gratis en met een slimme aanpak kun je je bezoek helpen met hun behoeften en interesses. Geef mij maar een reden om social media te negeren. Precies, die zijn er niet. Ondernemers laten toch geen omzet liggen?

Met contentmarketing kun je stap voor stap je publiek bereiken. Eigenlijk is het andersom: het publiek kiest voor jou. Met inbound marketing zet je je klanten en kopers centraal. Vertel het verhaal van je bedrijf en laat zien wie je bent, wat je te bieden hebt en hoe je je publiek kunt helpen met hun aankoop.

De inzet van social media is echt een no-brainer. Weet je niet waar je moet beginnen? Laat me weten waar je tegenaan loopt. Ik help je graag verder.

Succes en plezier met ondernemen, Albert Mensinga / @AlbertMensinga

Credits:
1. © webopedia.com
2. © stanandstacy.com
3. © Google.com / © us.opportunity.org
4. © Daccars.com / Facebook.com
5. © Daccars.com