Marketing: er wordt al meer dan 200 jaar over geschreven. Marketeers praten en schrijven graag en veel over hun vak. En vooral met, voor en over elkaar. Daar ziet het team van Duurzaam Communiceren het nut deels van in. Liever nog zien we dat de kunst van leads genereren onder de aandacht van de ondernemer wordt gebracht, die er verder mee wil. Dan gaat het dus over omzetdoelen, bedrijfsvisie, op koers blijven, investering, planning, efficiëntie, personeel, innovatie. Marketing hoort daar ook bij. Om verkoop te stimuleren, kun je niet zonder marketing. Om te pinpointen waar ik de nadruk op leg: online marketing met een focus op tekst. Contentmarketing dus. Volg je het nog?

De wereld van nu is digitaal. Bijna iedereen is connected. Altijd en overal. De mobiele telefoon is een multifunctioneel gereedschap om mee te zenden, te ontvangen, te zoeken, te bellen en om mee te verzamelen. Die verzamelingen hebben vaak weinig eeuwigheidswaarde. Denk aan selfies en foto’s van cupcakes, nieuwe schoenen, de laatste Rihanna en het malle hondje van de buurvrouw. Denk aan data zoals het weerbericht, reisinfo en dagelijks nieuws. Denk aan de digitale agenda, tweets en facebookberichten. Denk aan zoekopdrachten in Google. Toch geeft deze data bij elkaar al een behoorlijke indruk van een gebruiker. Die indruk is een digitale voetstap die onderdeel is van een verzameling wandelingen. Klantreizen. Hieruit is gedrag van mensen samen te stellen. En op deze wereld is ieder mens een consument. Kijk, daar worden ondernemers wakker van.

Omzet ligt ook op internet
Als ondernemer kun je iets met die informatie. Moet je daar iets mee. Er zijn immers genoeg online kanalen beschikbaar om jouw kopers te zoeken en te vinden. De bedrijfswebsite en social media zijn de belangrijkste. Het is zonde om de omzet daar te laten liggen. Business is met name innovatie en marketing. Anno Nu is marketing ook online marketing. Het actie-onderdeel innovatie verschilt van branche tot branche en laat ik hier even buiten beschouwing. Ondernemers weten zelf het best hoe ze dat optimaal willen invullen.

Slimmer zaken doen begint met een realistische blik op de marktbehoefte en –situatie. Die situatie heb ik zojuist beschreven: altijd en overal bereikbaar. En daarnaast is niemand zo wispelturig als een Westers mens. Vandaag de dag is de keuze reuze en merkentrouw een illusie. Kwaliteitstrouw en service lijken steeds belangrijker te worden. Het spel van aanbod en behoefte was nog niet eerder zo duidelijk: de klant is aan zet!

Kies je ervoor om als onderneming online serieus te nemen?
Wil je omzet halen met relevante responsive landingspagina’s die aansluiten op een zoekactie, klantconversatie via social media, rendabele en snelle webshops, duidelijke beelden, informatieve en korte videoclips, heldere en korte teksten, veilige hosting en downloads waar je een klant mee helpt een aankoop mee te doen? Zie je mogelijkheden om je doelgroep te bereiken via internet en hen te helpen met aankopen?

Als dat zo is – en er budget en tijd aan besteed mag worden – dan is het verstandig om eerst goed na te denken voordat je gaat ‘doen’. Want het is nogal veel ‘doen’, en het is fijn als dat goed en soepel gaat. Schrijven en beelden maken die aansluiten op je identiteit en kernboodschappen komt pas helemaal aan het eind van de rit. Ik beschouw het als (online content) productie. Nadenken wat je schrijft, waarom en voor wie is een strategisch proces dat al moet staan als een huis voordat de tekstschrijver aan het werk gaat. Maar het is vaker niet dan wel NIET gedaan, vergeten of – bewaar me – onbekend. Met als gevolg dat bij ieder stuk content het wiel opnieuw uitgevonden mag worden. Wat een ongelofelijke verspilling van tijd. Het is lastig om zo tot rendement te komen. Duurzaam is het niet.

Communiceer met je klanten
Als het aan Duurzaam Communiceren ligt kan geen bedrijf meer zonder contentstrategie. Klanten willen graag met hun merken, winkels en favorieten communiceren via sociale media, websites en blogs. En daar gebruiken we voornamelijk tekst en beeld voor. Nadenken over content, regels en procedures vastleggen en toepassing van content faciliteren maakt ruimte voor een vrij gebruik. Het liefst door iedereen binnen de organisatie.

Laat je zien!
Omzet genereren (of verhogen) via online business begint met zichtbaarheid op het internet. Wat mij betreft zou voor veel bedrijven in de ideale situatie de bedrijfswebsite de belangrijkste marketingtool kunnen zijn. Dat is het nu vaak niet. Sterker nog, met het ontbreken van een duidelijke propositie, onzichtbare contactgegevens of bezoekonvriendelijke navigatie werkt een website zelfs tegen je, waar het om marketing gaat.

In een Twitterdiscussie van enkele weken geleden viel het getal van 10-20% van de professionele ondernemingen in Nederland, die in de komende 5 jaar online marketing zodanig zullen omarmen dat er zakelijk kaf van koren gescheiden gaat worden. Wij zijn blij dat we vanuit onze expertise en ervaring de handvatten kunnen aanreiken waarmee ondernemingen hun online business kunnen doen en daarmee hun omzet verhogen.

Tekst speelt daarin een hoofdrol. Ieder teamlid heeft naast tekstvaardigheid een achtergrond in de business consultancy en marketing. Dat maakt samenwerken heel fijn. En makkelijk. Niet alleen voor ons, maar nog meer voor de ondernemers die hulp vragen bij de realisatie van hun omzetdoelen.

Maak gratis kennis met een goede webtekst
Om deze blog af te ronden even een voorbeeld. Stuur een webpagina (van maximaal 750 woorden) op en ik – of Mattijs, Jitse of Aafke – herschrijven deze voor je. Gratis. Pas als het bevalt, rekenen we af.

Het team van Duurzaam Communiceren maakt graag kennis met je!