Wat een compleet drama: een leeg vel papier, ofwel een aangemaakte Word.doc! Of voor de echte waaghals een nieuw bericht in WordPress. Je moet maar durven dat vol te schrijven en je klanten – of in ieder geval je webbezoekers – te helpen met hun aankopen. Hoe ver ben jij?
Je kunt er niet meer omheen. Iedereen moet – moet! – bloggen. Dus jij ook. Kanonne. Wat nu? Waar is het nieuws? Wat heb je te vertellen? Moet dit nu echt!
Kom op en ‘eat the frog’. Content marketing gaat vooral over waarde toevoegen. Dat kan prima met goed geschreven en informatieve teksten. Ga zitten, we gaan beginnen. Ik help je op weg.
2005
Hallo zeg, tien jaar geleden publiceerde Frank Janssen van het toen piepjonge Frankwatching het artikel Bloggen voor beginners (1). Precies, deel 1. Ik heb even niet gecheckt hoeveel delen volgden, maar één deel lijkt mij ruim voldoende om een aftrap te geven. Zie dit als de update, de stand van zaken na tien jaar, en hoe nu verder.
Wie inmiddels tien jaar ‘aan de blog’ is, mag het zeggen. Wat ik wel weet, is dat directie en MT het heel lastig vinden om aan de slag te gaan met bloggen. Om tienduizend redenen, die ik om uiterst vermakelijke redenen niet zal noemen. Kort en goed: het is lastig. En voor degenen die al tien jaar achter elkaar bloggen, neem ik mijn petje af.
Enfin, het artikel van Frank. Gingen blogs toen vooral over nieuws, vandaag is de blog een onmisbaar stuk contentgereedschap om Google en webbezoek tevreden te houden. Zoeken en gevonden worden, relevant zijn voor je bezoek. Ik citeer uit zijn artikel hoe het toen ging: “De populariteit van blogs is hoofdzakelijk toe te schrijven aan een viertal factoren:
- Veel partijen bieden gratis blogservices aan.
- Blogs maken het mogelijk dat iedereen (…) een micro-uitgever wordt.
- Blogs maken het mogelijk om op elk gewenst moment content te plaatsen, zonder dat daar een eindredacteur of specialistische kennis over publiceren op het web bij te pas komt. Het laagdrempelige karakter van blogs geeft hen een hefboomwerking bij het oppakken van het laatste nieuws en het onmiddellijk doorvertalen ervan in verhalen met eigen nieuwe invalshoeken en eigen onderzoek.
- Omdat de meeste blogs niet door een redactieraad of een corporate belang worden gestuurd, zien bezoekers ze als een plek waar je de onverbloemde waarheid kunt vinden. Zij waarderen de transparantie die blogs hebben.
Aardig om terug te lezen. En nu in de timewarp naar 2015, hetzelfde lijstje even onder loep.
2015
- Net als tien jaar geleden kun je nog steeds zonder een speciaal voor blogging gebouwde website starten. Er zijn legio mogelijkheden: SquareSpace, Weebly, Blogger of Tumblr, de keuze is reuze. Je bent niet helemaal vrij om te doen en laten wat jij wilt. Zo zit je vast aan domeinnamen die niet jouw keuze zijn. Het is voor vindbaarheid en herkenbaarheid beter om je eigen domein te gebruiken. Bloggen voor je bedrijf doe je natuurlijk op een pagina van je bedrijfswebsite. Het is slim als het CMS zo is ingericht dat blogs – toch vaak pagina’s met langere teksten – goed leesbaar zijn. Er kan met jouw CMS vaak meer dan je denkt. Neem met een webmaster je template door. Denk dan gelijk even na waarom en waarop je gevonden wilt worden. Op je eigen naam of op de bedrijfs- of merknaam? Misschien is het wel handig om op je persoonsnaam een blogwebsite aan te maken. Die dan weer een relatie heeft met de bedrijfswebsite natuurlijk. Maak er geen zoekplaatje van.
Mijn gouden tip is een blog aanmaken op LinkedIn. Een verwijzing naar product-, nieuws- en andere bedrijfspagina’s kan prima. Een groot voordeel is dat je je LinkedIn-contacten bereikt. Aangezien Google de social mediakanalen voorrang geeft in de zoekresultaten (op jouw naam) zul je direct lezers aantrekken. Maak je blogs niet te lang, kom to-the-point en deel frequent via de socialmediabuttons.
- Geweldig! Stimuleer publicatie van artikelen en maak het een onderdeel van je bedrijfscultuur. Kies in jouw bedrijf de functionarissen of woordvoerders van een thema of product en laat ze daar helemaal op losgaan. Begin met een blog per maand. Degenen die er lol in hebben, gaan door naar de volgende ronde: periodiek blogs schrijven voor de company.
- Ho, ho, ho: op elk gewenst moment content plaatsen? Toch niet zonder eindredactie? Enkele uitgangspunten zoals een blogprotocol opstellen of een marketingprofiel overleggen zijn wel zo handig. Authentiek zijn is prima, maar leesbaarheid en relevant zijn voor de webbezoekers lijkt mij een belangrijke voorwaarde. Een fijne klus voor marketing en sales. Maar: maak er geen hindernisbaan van. Schrijven is al lastig genoeg.
- De ‘onverbloemde waarheid’ is een soort van ‘authentiek’. Een goed geschreven blog voelt niet als reclame. Pull in plaats van push, aanstippen en duiden in plaats van schreeuwen en zenden. Wees informatief, omschrijf een klantcase of een gebeurtenis die echt uitleg geeft en laat zien waar je bedrijf voor staat. Wees positief en eerlijk. Redactie en nazorg zijn wel voorwaarden. Het laatste wat je wilt is een wildgroei aan schrijfsels die als een kip zonder kop de bedrijfswebsite of social media overnemen, want je zit niet op reputatieschade te wachten.
Makkelijk praten, eh schrijven
Nu hoor ik je denken: jij hebt makkelijk schrijven, met een handvol blogs per week onder je riem. Nou, dat klopt. En juist daarom geef ik mijn tips:
– Hou het simpel en begin gewoon te schrijven over wat je bezighoudt en waarvan je denkt dat het waardevol kan zijn voor je publiek.
– Hou een inspiratielijstje bij. Dit kunnen artikelen zijn, maar ook uitspraken of gebeurtenissen. Foto’s of quotes werken ook goed.
– Writers block? Bel of vraag een collega of laat je interviewen.
– Maak van bloggen een periodiek project. Agendeer wat je gaat doen en stel een deadline voor je publicatie. Deel je blogs vóór publicatie met collega’s. Geef het goede voorbeeld en trek collega’s over de streep. Hoe meer relevante artikelen, hoe beter.
– Coach medeschrijvers. Koppel terug aan Sales en Marketing. Gebruik hun kennis van de markt. Marketing hoort voor warme salesleads te zorgen. Sales is vooral relatiemanagement: zij kennen de markt het beste.
Lukt het niet alleen? Heb je een beginnetje of een stimulans nodig? Bel of mail het team van Duurzaam Communiceren en vraag om hulp. We zijn er voor!
Tekst in de hoofdrol
In content marketing speelt tekst een hoofdrol. Ieder teamlid van Duurzaam Communiceren heeft naast tekstvaardigheid een achtergrond in de business consultancy en marketing. Dat maakt de samenwerking heel fijn. En makkelijk. Niet alleen voor ons, maar nog meer voor de ondernemers die hulp vragen bij de realisatie van hun omzetdoelen.
Maak gratis kennis met een goede webtekst
Om deze blog af te ronden even een voorbeeld. Stuur een webpagina (van maximaal 750 woorden) op en ik – of Mattijs, Jitse of Aafke – herschrijven deze voor je. Gratis. Pas als het bevalt, rekenen we af.