Beginnen met duurzaam communiceren? Ja! Maar hoe?

Velen die ons manifest voor duurzaam communiceren lezen, reageren er enthousiast op. Een veelgehoorde reactie: “Het is zó logisch. Waarom doen we het niet allang zo?”

Gelukkig kun je sneller dan je denkt de eerste concrete resultaten boeken.

Welke eerste stappen kun je zetten voor resultaat op de korte termijn? En hoe geef je daar een waardevol vervolg aan voor de lange termijn?

We helpen je graag op weg. Met 5 tips voor morgen. 5 actiepunten die je binnen een jaar kunt realiseren. En 5 dingen die na twee of drie jaar de gewoonste zaak van de wereld zijn.

Als je morgen begint met een kleine stap, wordt duurzaam communiceren over een tijdje vanzelfsprekend. Want het is vooral een kwestie van doen.

5 tips voor morgen

1. Stop met vertellen dat je goed bent, laat zien waarin je goed bent en waarom

Kijk vanaf morgen kritisch naar de communicatie van je organisatie. Vertellen we alleen dat we goed zijn? Of geven we ook concreet bewijs? Waarin zijn we eigenlijk goed en waarom? Hoe kunnen we dat op een geloofwaardige manier aan onze doelgroepen laten zien? Zodat zij zélf de conclusie kunnen trekken: die zijn goed.

2. Vorm een team

Zoek in je organisatie de mensen op die direct effect hebben op je externe communicatie, ook als ze niet op de communicatieafdeling zitten of communicatiemedewerker zijn. Ontdek wat je gemeen hebt en waar je langs elkaar heen praat. Je komt verder als het je uiteindelijk lukt om de schotten in je organisatie te doorbreken.


3. Maak een inventarisatie

Zet op een rij op welke manieren je nu communiceert met je klanten en je medewerkers. Wat vertel je daarin? Hoe vertel je ‘t? Waarom vertel je ’t en waarom doe je dat eigenlijk met die middelen? En vertel je alleen of luister je ook? Want als je luistert, word je gehoord.




4. Ga onderzoeken en praten

Vraag vijf klanten hoe zij over je denken en hoe je volgens hen in de markt staat. Vraag ook vijf collega’s van verschillende niveaus en disciplines wat ze vinden van de manier waarop je nu communiceert? Zorg ervoor dat er ook minstens één ‘kritische’ klant en ‘lastige’ medewerker bij zit. En ga echt praten, één op één.



5. Zet een kalender op

Ga bepalen wanneer je wat vertelt. Op basis van je gesprekken met klanten en medewerkers kun je keuzes maken: met welke thema’s vind je aansluiting bij de klant? Door vanaf het begin met een kalender te werken, stel je prioriteiten, maak je scherpere keuzes voor de inhoud van je boodschap en voorkom je overkill.



“Vertel je alleen of luister je ook? Want als je luistert, word je gehoord. Vraag ook vijf klanten hoe zij over je denken. Zorg ervoor dat er minstens één ‘kritische’ klant bij zit. En ga echt praten, één op één.”

5 tips voor morgen in een handige pdf?

5 actiepunten die je binnen een jaar kunt realiseren

1. Je hebt een feedbackcyclus gecreëerd

Alle feedback van je klanten is waardevolle informatie. Je weet welke valse beloften je hebt gedaan, zodat je je communicatie daarop kunt aanpassen.





“Alle feedback van je klanten is waardevolle informatie. Klanten kunnen je gemakkelijk bereiken en je praat graag terug. Je vertelt ook over de dingen die misgaan. Des te makkelijker kun je vervolgens vertellen over de dingen die je goed doet.”

2. Je hebt achter de schermen product- en procesverbeteringen doorgevoerd

Je gebruikt de feedback ook om je producten, diensten en processen zélf te verbeteren. Zo word je vanzelf geloofwaardiger en kost het minder moeite om altijd open en eerlijk te zijn.


3. Je hebt lijnen uitgezet naar de inhoudelijk experts in je organisatie

De productmanager, de servicemanager, de bedrijfsjurist, de HRM-manager, de R&D-manager: allemaal kunnen ze jou behoeden voor communicatiemissers.



4. Je hebt een platform opgezet voor structurele dialoog met je doelgroepen

Klanten kunnen je gemakkelijk bereiken en je praat graag terug. Via dit platform houd je voortdurend vinger aan de pols met al je doelgroepen.

5. Je vertelt alles op een open en eerlijke manier

Je vertelt ook over de dingen die misgaan. En de dingen die je zou moeten doen, maar (nog) nalaat. En waarom. Des te makkelijker kun je vervolgens vertellen over de dingen die je goed doet.

5 actiepunten die binnen een jaar haalbaar zijn in een handige pdf?

5 dingen die na twee of drie jaar de gewoonste zaak van de wereld zijn

1. Klanten geloven je

Je hoeft je minder vaak publiek te verdedigen, want klanten nemen aan wat je zegt. Sterker nog, je weet zelf dat je eigen verhaal aan alle kanten klopt en deugt.

2. Klanten vertrouwen je

Een klant die jou vertrouwt, zal voor je in de bres springen. Op verjaardagsfeestjes, op social media. Ze worden je beste ambassadeurs.

3. Klanten werken met je mee

Klanten gaan zich uit zichzelf zelfs voor je inspannen. Dat komt doordat je de dialoog met hen hebt uitgebouwd tot gezamenlijke productontwikkeling. ‘Luisteren naar de klant’ is maken met de klant geworden.


“Je hoeft je minder vaak publiek te verdedigen, want klanten nemen aan wat je zegt. Een klant die jou vertrouwt, zal voor je in de bres springen en zich zelfs voor je inspannen. ‘Luisteren naar de klant’ is maken met de klant geworden.”

4. Medewerkers gedijen in een open werksfeer

Medewerkers lopen een tandje harder als ze kunnen zeggen wat ze willen, wezenlijk kunnen bijdragen én fouten mogen maken. Sterker nog, van fouten leer je alleen maar.

5. Je bent opgehouden met alleen maar zenden

Je communicatie is geen eenrichtingsverkeer meer. Je voelsprieten staan voortdurend uit naar de stemmen van je klanten. Let wel: dat gaat verder dan dingen delen op social media. Delen is nog geen dialoog.

5 dingen die straks de gewoonste zaak zijn in een handige pdf?

DC.org?

Duurzaam Communiceren is geen bedrijf, maar een inspiratiebron. Hier ontdek je hoe je communicatiesucces op de lange termijn kunt boeken. Door ook aandacht te besteden aan vergeten klantmomenten en te leren van klantfeedback. En door in je communicatie open, eerlijk en menselijk te zijn, met duurzaam winstgevende klantrelaties tot gevolg.

Je kunt hier ook aan de slag gaan. Want Duurzaam Communiceren is opgezet door een reeks ervaren communicatiespecialisten. Zij brengen elk voor zichzelf het gedachtegoed in de praktijk, desgevraagd ondersteund door toonaangevende pr-bureaus. Graag gaan ze een duurzame relatie met je aan.

Mattijs Diepraam en Jitse Knoop begonnen in 2014 met Duurzaam Communiceren. Sindsdien hebben ook andere communicatiespecialisten zich achter het manifest geschaard.